top of page

War Child

Start samenwerking met War Child (2014)

 

Kinderen luisteren ademloos naar het verhaal van Yvonne. “Creatief denken, handelen en doen, waren mijn redding”.

 

Op 20 november 2014 deed gastdocent Yvonne Noordam-Weygers, haar verhaal over haar kamptijd als 12-jarig meisje. Dezelfde leeftijd als haar jonge toehoorders van groep 8 van basisschool De Triangel in Amstelveen.

 

Zij vertelde over haar goede jeugdjaren in Nederland-Indië. Maar dat dit alles veranderde toen Japan het land bezette en zij in een vrouwenkamp terecht kwam. De kinderen luisterden ademloos naar haar verhalen over hoe je daar moest zien te overleven. Maar ook over belangrijk vriendschappen zijn. En dat solidair met elkaar zijn het belangrijkste is om te overleven.

 

Na de pauze mochten de kinderen in groepjes zelf kunstwerken schilderen op rollen behangpapier. Yvonne verzekerde de jonge kunstenaars dat iedereen kan schilderen. Zelfs kliederen geeft een unieke afbeelding.

 

De groepsopdracht is een mooie link met het werk van War Child. Binnen de psychosociale hulpprogramma’s gebruikt War Child vaak creatieve uitingsvormen zoals toneel, muziek, zang, dans, schilderen en tekenen. Op deze manier leren oorlogskinderen zich te uiten en de verschrikkelijke dingen die ze hebben meegemaakt te verwerken.

 

Het doel is dat ze weer vertrouwen krijgen in zichzelf en in anderen. Dat ze ervaren dat nachtmerries weer dromen kunnen worden en dat er ook voor hen een toekomst is.

“Het was een eer de buddy van Yvonne te zijn en ik hoop van harte dat meer gastdocenten hun verhaal willen vertellen aan schoolkinderen in samenwerking met War Child”, aldus Marielle van der Werf. Vrijwillig voorlichter bij War Child, buddy en grote fan van Yvonne Noordam-Weygers.

voorlichting@warchild.nl

www.warchild.nl

5 Kamp1-min.jpg
5 Kamp2-min.jpg
5 Kamp3-min.jpg
warchild4-1.jpg
bottom of page