top of page

Museum Bronbeek

4 Yvon en commandant.jpg

Bronbeek is een museum en hét kenniscentrum van het koloniaal-militair verleden van het Koninkrijk der Nederlanden. Het bevindt zich op een historisch landgoed.

 

Centraal staat de geschiedenis van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en zijn tegenstanders. Museum Bronbeek wil de kennis en het bewustzijn van het Nederlandse koloniale verleden vergroten en hiervoor belangstelling wekken. 

Bronbeek is ook een tehuis voor veteranen van de Nederlandse krijgsmacht en het voormalige Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger. Op het landgoed wordt een groot aantal herdenkingen gehouden.

In oktober 2011 heeft Yvonne Noordam-Weygers zestien van haar belangrijkste kunstwerken overgedragen aan de Staat der Nederlanden.

Een mooiere en veiligere plek voor haar kunstwerken waar ze stuk voor stuk haar ziel in heeft gelegd kan ze zich niet voorstellen. “Ik kan ze niet meenemen, als je begrijpt wat ik bedoel".

 

"Door onze Indische geschiedenis te kennen ben je beter in staat de toekomst te begrijpen. Ik hoop dat mijn werk iets kan bijdragen door er in het museum naar te kijken en het verhaal erachter te lezen. Maar dat is nu iets voor de volgende generaties”.

Yvonne Noordam-Weygers

Een greep uit de collectie van Yvonne Noordam-Weygers die is overgedragen aan
Museum Bronbeek

PERSBERICHT - Kunstwerken aan Bronbeek geschonken

 

Arnhem, 28 oktober 2011. Yvonne Noordam-Weygers (81) heeft in het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek een overeenkomst getekend waarin zij haar zestien belangrijkste kunstwerken schenkt aan de Staat der Nederlanden. De Commandant en het Hoofd van Museum Bronbeek waren beiden zeer vereerd. De kunstwerken vertellen op een chronologische, originele en gevoelige manier het overlevingsverhaal van Yvonne. Een verhaal dat past in het Indisch Herinneringscentrum en is bedoeld voor de volgende generaties.

Het was in alle opzichten een gedenkwaardige dag voor Yvonne Noordam-Weygers en één van haar twee zonen, Arjan Noordam. Zij werden hartelijk ontvangen op het prachtige landgoed Bronbeek in Arnhem door de heer G.H.J. Noordanus, Kolonel der cavalerie en de heer P.J. Verhoeven, Hoofd Museum. Vervolgens werden zij begeleid naar een bijzondere kamer in het huis van de Commandant waar de kunstwerken naast elkaar werden neergezet. De Commandant had alleen foto’s gezien en was nu compleet verrast om de kunstwerken in het echt te zien.

 

Enkele stukken zijn namelijk collages waarbij Yvonne diverse materialen heeft opgeplakt en waarmee een in het oog springend 3D-effect bereikt wordt. De 'Demon in de straat' en het olieverfschilderij 'Onze Exodus' kregen speciale belangstelling en zullen een prominente rol krijgen in de collectie. Alle kunstwerken vertellen een eigen verhaal.

 

Yvonne weidde enthousiast uit over het hoe en waarom van het ontstaan ervan. Vaak was dit een combinatie van liefde voor het land, heimwee, teleurstelling en woede, geplaatst in het tijdsbeeld waarin het kunstwerk werd gecreëerd. Voor Yvonne is tekenen en schilderen haar lust en (over)leven. In het Japanse kamp ruilde ze bijvoorbeeld een tekening op een lapje stof voor een extra hap eten. Later in Nederland komen haar gevoelens tot uiting in prijswinnende werkstukken.

Museum Bronbeek mag door de ondertekening van de schenkingsovereenkomst de kunstwerken voor publicatiedoeleinden gebruiken. Yvonne heeft ze daarmee officieel overgedragen aan de Staat der Nederlanden. Een mooiere en veiligere plek voor haar kunstwerken waar ze stuk voor stuk haar ziel in heeft gelegd kan ze zich niet voorstellen. “Ik kan ze niet meenemen, als je begrijpt wat ik bedoel. Door onze Indische geschiedenis te kennen ben je beter in staat de toekomst te begrijpen. Ik hoop dat mijn werk iets kan bijdragen door er in het museum naar te kijken en het verhaal erachter te lezen. Maar dat is nu iets voor de volgende generaties”. 

bottom of page