top of page

Onze Excodus

Onze exodus-2.jpg

Onze Exodus – olieverf (80 x 100 cm)

In 2011 geschonken aan Museum Bronbeek

 

“In de jaren zestig en zeventig die volgden, werd ik mij steeds meer bewust dat de mensen uit Indië afgeschilderd werden als verfoeide kolonialen, die zich in Indië verrijkt hadden en nu ook nog durfden te vragen naar de schaarse woningen. Hoe durfden wij nog te vragen naar achterstallig salarissen en pensioenen over 3,5 jaar gevangenschap als KNIL-militair! Onze ouders moesten tot de laatste cent alles terugbetalen zoals de overtocht, de opvang pensions en meubelvoorschotten! Om hieraan te voldoen zijn mijn man en ik ook stilzwijgend aan het werk gegaan. Meehelpen dus aan de wederopbouw. Mijn ouders stierven teleurgesteld en moedeloos van het wachten... Zo begon ik aan ‘Onze Exodus’, mijn belangrijkste schilderij.

 

Links: Nederlands-Indië: de eerst zo vreedzame samenleving met kerken, moskeeën en tempels naast elkaar. In tegenstelling tot de voorgrond: met de Japanse kampen, de opgehitste bevolking, de menigte die alle verdragen verscheurd en overboord gooit.

 

Rechts: Het overvolle onwelkome Holland. “Wat moeten wij met die ‘tweederangsburgers’? (citaat Willem Drees). Durven ze ook nog aan de schatkist te komen om hun pensioen te vragen? Die KNIL-ers en Ambonezen moeten dat maar aan Soekarno vragen en teruggaan naar hun land... En dan die spijtoptanten, wat zoeken ze hier? Zij hebben geen rechten meer die bruintjes...

Laten wij ze leren langs rechte paadjes te lopen. En goed laten weten dat ze niet voor een tweede keer bij een loketje aankloppen! We zijn niet van de huisvestingsbedeling (sociale zaken). Er is woningnood dus trek maar in bij je familie of ga in een pension. Als je niets meer overhebt, betalen wij het, maar later gaat het wel van je weekloon af.

 

Midden: “De kloof, met aan de ene kant de overvolle ladingen schepen vol met bodemschatten en specerijen, die de grachtengordels (panden) en landhuizen langs de Vecht deden ontstaan. En aan de andere kant de horden remigranten die repatrieerden. Nederlands-Indië bezorgde Holland veel rijkdom, maar wat ontvangen we nu terug?"

bottom of page