top of page

Demon in de straat

demoon in de straat.jpg

Demon in de straat – wandkleed (80 x 100 cm)

In 2011 geschonken aan Museum Bronbeek

 

“Verbijsterd was ik rond 1970 over de geest die rondwaarde over Nederland en dan vooral in de grote steden. Wat zich daar afspeelde was onbegrijpelijk voor onze ouders die meehielpen met de wederopbouw. Nederland was toch ons vaderland? Maar nee! De waarden en normen moesten overboord! Woningen gekraakt! Politie te lijf gaan met fietskettingen! Kerken tegen de grond. Geen rangen en standen meer! Weg met de geschiedenis. Indië-gangers waren uitbuiters! Het leek wel of het beest in de mens alleen maar kon demonstreren.

Als reactie op de verloedering in Nederland en door een afkeurende opmerking: “Juffertje, je bent te koloniaals bezig, ga toch tulpen en molens schilderen”, creëerde ik de ‘Demon in de straat’. Dit resulteerde op de 13e Nationale Wedstrijd Vrijetijdsbesteding in een 1e prijs. De wedstrijd was uitgeschreven door de Internationale Huishoudbeurs – Idee te Amsterdam. De prijs bestond uit een gouden plak.

Op de voorgrond de uitstekende vuist met fietsketting, de man van de straat met bloeddoorlopen ogen, het bondkraagje (het dierlijke in ons?). En de omgetrokken standbeelden, kerken en gebouwen op de achtergrond die als het ware omvallen, symboliseren de waarden en normen die verbleken. Zelf zou ik dit wandkleed niet in de kamer willen hebben hangen. Ik houd van harmonische dingen. Het is niet mijn leukste werkstuk. Niemand wilde het exposeren, te controversieel en kinderen vonden het eng, bedreigend. Terecht. Maar de toekenning van de eerste prijs is voor mij wel het bewijs dat als je iets stotends maakt, een prijs wint”.

gouden plak-1.jpg
1e prijs div materialen-1.jpg
bottom of page